Inredningstips med Nellie Bengtsson!

Vi på Växjö Markisfabrik kan börja summera en väldigt intensiv och rolig markissäsong. Den håller på året runt, men är såklart som mest intensiv under de varma och soliga månaderna.

Nu kommer kylan och hösten, och både vi och våra kunder flyttar inomhus mer och mer. Behovet av solskydd är fortfarande stort, och för att få lite tips om höstens trender stämde vi träff med Nellie Bengtsson för att höra oss för.

Nellie är inredare och homestagingkonsult, och driver en livsstilsblogg med mycket inriktning på inredning och mode på nouw.se/nellieinreder.

Nellie Bengtsson – Inredare

Vi träffar Nellie hemma hos henne på Dalarörsvägen i Växjö, där hon och hennes sambo under sommaren köpt sitt eget drömhus. Det framgår med all önskvärd tydlighet att här bor någon som både har ett stort intresse av att dekorera sitt hem, samt en kunskap om vilka trender som gäller just nu.

Vi sätter oss tillrätta och första frågan till Nellie är enkel:

”Vad är det som gäller just nu när man ska styla sitt hem?”

Svaret kommer snabbt.

”Gardiner! Långa sådana, från golv till tak! Och mycket tyg. Man vill skapa en hotell- eller en loungekänsla hemma hos sig själv. Det behöver absolut inte bara vara för att täcka fönster och dörrar, utan en snygg gardin på väggen istället för en målad fondvägg är väldigt populärt!”

Vävkollektionerna Alma och Be från de Ploeg.

På Växjö Markisfabrik jobbar vi främst med de Ploeg-gardiner. Ett premiummärke som vi tycker mycket om. Som väntat blir Nellie mycket förtjust när jag visar henne vävkollektionen ”Alma”, som är en ny kollektion med sammetsgardiner från de Ploeg.

”Helt rätt! Sammetsgardiner, och de här färgerna är klockrena just nu!” säger Nellie.

Vårt samtal kommer raskt över till färger, och vår upplevelse att lite nedtonade pastellfärger är det som gäller och kommer gälla framöver verkar stämma.

Nellie håller med, och pratar mycket om hur man gärna vill flytta in naturen i hemmet, både vad gäller färg- och material. Det ska vara mycket växter och textil i form kuddar, plädar, gardiner som ska gå ”ton i ton” med varandra. Rotting är också ett material som kommer mer och mer, och klassiska linnegardiner är alltid tidlöst och populärt.

Vi är också lite nyfikna på hur Nellie tänker med solskydd i allmänhet när hon inreder. Vi märker att intresset för lamellgardiner ökar och har ökat ganska snabbt de senaste åren.

”Jag förstår det!

Rullgardins- och Plisséväv från Luxaflex.

Lamellgardiner har en oerhörd flexibilitet när man vill reglera ljusinsläppet själv, och särskilt där man har lite större glaspartier. Annars tycker jag mycket handlar om att få ihop rummet till en helhet. Väljer man sina gardinlängder i någon accentfärg kanske man ska välja lite mer diskreta rullgardiner för att mörklägga sitt sovrum, och tvärtom. Kloka färger just till solskydd i sovrum kan vara mörkblått åt navy blue-hållet, eller en behaglig naturfärg i beige, ljusbrun eller brun. Det ger en lugnande effekt och en bättre nattsömn. Solskydd är mycket mer än bara solskydd om man använder det rätt. Det är en både snygg och praktisk inredningsdetalj som hjälper till att få ihop rummet.”

 

Vi har suttit och pratat ett tag och som avslutning ber jag Nellie summera ihop allting till hennes tre bästa tips. De får ni här!

  1. Gardiner. Från golv till tak. Hotellkänslan och en känsla av lyx i hemmet är helt rätt just nu! Det är både snyggt, praktiskt och ger en mycket behaglig akustik till rummet.
  2. Textil. Glöm ”Less is more”. ”More is more” är det som gäller. Det ska vara mycket textil som går ton i ton. Gardiner, kuddar (många kuddar!), mattor i jordnära färger o.s.v.
  3. Ta in naturen. Mycket växter. Stora växter. Både i sovrum och vardagsrum. Också inredningsdetaljer ska vara i naturliga material, och så även färgerna. Nedtonade pastellfärger, och återigen de jordnära kulörerna.

Höstens hetaste trend enligt Nellie Bengtsson!